Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Blusmiddelen: 4 middelen om brand te blussen

Blusmiddelen zijn er in allerlei vormen. Een brandblusser is wellicht het bekendste brandbestrijdingsmiddel voor de woning, maar er zijn nog andere mogelijkheden. In dit artikel ontdek je 4 vaak gebruikte middelen voor brandbestrijding.

Snel naar: brandblusserbrandslangsprinklersbranddeken

 

Blusmiddelen: wat zijn de mogelijkheden?

Branden kunnen op verschillende manieren geblust worden. Welk brandbestrijdingsmiddel je best kiest, hangt voornamelijk af van het type brand en het pand waarin de blusmiddelen geplaatst worden. Hieronder bespreken we 4 vaak voorkomende middelen voor het blussen van branden:

 

brandblusapparaat 1) Brandblusser

De brandblusser is wellicht het meest gekende blusmiddel voor gebruik in de woning. Brandblussers zijn verkrijgbaar in allerlei gewichten. De kleine blusapparaten (bijvoorbeeld van 1 kg) worden voornamelijk in auto’s toegepast.

Er bestaan brandblusapparaten op basis van poeder, schuim en CO2. De voor- en nadelen van deze soorten brandblussers en voor welk type branden ze geschikt zijn, vind je in dit artikel.

Wil je een brandblusser kopen? Bekijk hier het aanbod in de webshop.

 

brandslang kopen 2) Brandslang

Een brandslang wordt aangesloten op de waterleiding en kan alleen gebruikt worden voor het blussen van branden van brandklasse A (brand van vaste stoffen zoals hout en papier).

Brandslangen worden gemonteerd op een zogenaamde brandhaspel, die kan opgeborgen worden in een brandkast. Ze zijn voornamelijk te vinden in grote gebouwen zoals scholen en kantoren. Meer info over brandslangen vind je in dit artikel.

Wil je een brandslang kopen? Bekijk hier het aanbod in de webshop.

 

sprinklerinstallatie 3) Sprinklers

Sprinklers zijn sproeiinstallaties die aan het plafond bevestigd worden. Als er brand gedetecteerd wordt (te hoge temperatuur in de kamer), treedt het systeem in werking. Zo kan een beginnende brand snel ingedijkt of gedoofd worden.

Het systeem werkt meestal erg lokaal, waardoor de waterschade binnen de perken kan gehouden worden. Sprinklers komen vooral voor in kantoorgebouwen en fabrieken, maar ze kunnen ook in de woning geplaatst worden. Je vindt meer informatie over dit blusmiddel in dit artikel.

 

branddeken kopen 4) Branddeken

Een branddeken dooft het vuur door de zuurstof van de brand af te snijden. Je kan het gebruiken om een brandhaard in een gebouw te doven, maar het kan ook gebruikt worden op personen van wie de kledij vuur heeft gevat.

Branddekens zijn licht, compact en redelijk goedkoop. Ze zijn echter alleen geschikt voor het doven van kleine brandhaarden. Voor meer informatie over branddekens kan je terecht in dit artikel.

Wil je een branddeken kopen? Bekijk hier het aanbod in de webshop.

 

Als je een systeem voor brandbeveiliging wil installeren, dan doe je best een beroep op een expert in brandbestrijdingsmiddelen. Een vakman kan je meer advies geven over de meest geschikte blusmiddelen voor het gebouw waarin je de blusmiddelen wil plaatsen, hoe je ze moet gebruiken en voor welk type branden je ze kan inzetten.

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in brandbeveiliging. Zo kan je makkelijk prijzen van verschillende systemen en installateurs vergelijken en het meest voordelige voorstel kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw situatie te ontvangen.

 

Tip: denk ook aan brandpreventie en -detectie!

Met bovenstaande middelen kan je vooral kleine brandhaarden doven of indijken, maar het voorkomen van brand is natuurlijk nog belangrijker. Er zijn dan ook verschillende vormen van brandpreventie. Zo laat je bijvoorbeeld tijdig je schoorsteen reinigen om schouwbrand te voorkomen en pas je ook best goed op met de installatie van spots. Voor meer tips voor het voorkomen van brand kan je terecht in dit artikel.

Als je te maken hebt met brand, dan wil je natuurlijk meteen verwittigd worden om zo snel mogelijk te kunnen handelen. Daarom kan je ook investeren in een systeem van branddetectie. Je kan dan bijvoorbeeld een rookmelder installeren, die bij het detecteren van rook een brandalarm inschakelt. Meer informatie over de systemen voor branddetectie vind je in dit artikel.

Ben je op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een branddetectiesysteem of het installeren van blusmiddelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij experts in brandbeveiliging.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging