Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Risicoanalyse brand

Elke werkgever is verplicht om een risicoanalyse brand te laten uitvoeren. Die oefening brengt de brandveiligheid van de onderneming in kaart en vormt de basis voor het brandpreventiebeleid. Waarom doe je best een beroep op een specialist in brandpreventie? Hoe gaat zo’n expert te werk bij een risicoanalyse brand? En wat zijn de andere noodzakelijke stappen voor een brandveilig bedrijf? Lees er hier alles over!

Ga snel naar:
Mogelijke brandrisico’s
Werkwijze risicoanalyse brand
Prijs risicoanalyse brand
Voordelen specialist brandpreventie
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom een risicoanalyse brand laten uitvoeren?

Wil je weten hoe het zit met de brandveiligheid van je onderneming? En hoe je je gebouw brandveiliger kan maken? Dan is het essentieel om een risicoanalyse brand te laten uitvoeren. Met deze grondige oefening breng je de mogelijke oorzaken van brand in kaart. Zo ben je zeker dat je…

  • in orde bent met de Belgische wetgeving: elke werkgever is wettelijk verplicht om een risicoanalyse brand te laten uitvoeren. De resultaten zijn een deel van het brandpreventiedossier.
  • helder zicht krijgt op de brandveiligheid in je onderneming: in hoeverre voldoet de huidige brandveiligheid aan de Belgische wetgeving? Wat gaat goed en wat zijn de pijnpunten? Met een risicoanalyse brand weet je tot in de puntjes hoe brandveilig je onderneming is.
  • een actieplan hebt op maat van je onderneming: naast een goed inzicht in de brandveiligheid van je bedrijf krijg je ook een volledig actieplan met duidelijke richtlijnen om de brandrisico’s te verkleinen of zelfs helemaal weg te werken.

risicoanalyse brand

 

Mogelijke brandrisico’s

Bij de opmaak van een risicoanalyse brand bepaalt een expert in brandpreventie de situaties in je onderneming die tot een brand kunnen leiden (‘waarschijnlijke scenario’s’). Hij let daarbij o.a. op deze mogelijke brandrisico’s:

  • de mogelijke gelijktijdige aanwezigheid van een brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron (3 noodzakelijke factoren voor het ontstaan van een brand)
  • blustoestellen die ontbreken of op de verkeerde plaatsen hangen
  • nooduitgangen die geblokkeerd of op slot zijn
  • hindernissen op de evacuatiewegen
  • lokalen met gevaarlijke, chemische producten die open staan
  • rommel rond de elektriciteitskast

TIP: wil je weten welke mogelijke brandrisico’s in jouw onderneming aanwezig zijn? Schakel dan zo snel mogelijk een expert in brandpreventie in voor een risicoanalyse brand. Ontvang gratis offertes op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Werkwijze risicoanalyse brand

De opmaak van een risicoanalyse brand gebeurt in overleg met de interne brandpreventieadviseur binnen het bedrijf, de leden van de interne brandbestrijdingsdienst, … Een expert in brandpreventie gaat daarbij doorgaans als volgt te werk:

  1. Juiste methode voor de risicoanalyse brand bepalen

    Op basis van het aantal werknemers, de omvang van het gebouw, de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, … bepaalt de expert eerst de methode voor de risicoanalyse brand. Bij locaties met een groter risico (bv. chemische bedrijven, scholen, …) gaat het om een uitgebreidere aanpak. Is het gevaar voor brand kleiner? Dan gaat het meestal om een risicoanalyse brand met een checklist.

  2. Bezoek + analyse huidige brandveiligheid

    De expert komt langs in je onderneming en brengt de huidige brandveiligheid in kaart volgens de gekozen methode. Aan de hand van waarschijnlijke scenario’s gaat hij na welke situaties tot een brand zouden kunnen leiden. Hij neemt ook de nodige foto’s van situaties die een brand zouden kunnen veroorzaken.

  3. Opmaak van de risicoanalyse brand

    De specialist in brandpreventie giet zijn bevindingen in een uitgebreide, glasheldere analyse met een eindscore. Aan de hand van die inventaris met de mogelijke brandrisico’s krijg je een goed inzicht in de brandveiligheid van je onderneming. Zowel op vlak van zaken die goed georganiseerd zijn als op vlak van problemen die je best zo snel mogelijk aanpakt.

  4. Advies op maat om brandveiligheid te verhogen

    Een expert in brandpreventie verschaft je niet enkel inzicht in de brandveiligheid van je onderneming. Samen met de risicoanalyse zelf stelt hij ook een actieplan op met advies en richtlijnen op maat. Dat kan bv. gaan om het opleggen van een rookverbod in bepaalde ruimtes, het uitwerken van veiligheidsprocedures voor het personeel, het verplaatsen van brandbare producten, … Zo beperk je het risico op een brand tot het minimum.

TIP: een specialist in brandpreventie kan je bovendien ook begeleiden bij de uitvoering van de richtlijnen om de brandveiligheid van je onderneming te verhogen. Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij experts actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Risicoanalyse brand prijs

Je kan een risicoanalyse brand samen met je brandpreventiedossier laten opmaken, maar ook apart. De prijs voor de risicoanalyse brand hangt vooral af van de omvang en de sector van je onderneming, het aantal werknemers, … Wil je een duidelijk beeld van de kosten voor jouw risicoanalyse brand? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 specialisten in brandpreventie actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

opmaak risicoanalyse brand

Voordelen specialist brandpreventie

De opmaak van een risicoanalyse brand is voer voor specialisten. Wil je zeker zijn van een grondig rapport dat conform is aan de Belgische wetgeving? Dan doe je best een beroep op een erkende expert rond brandpreventie. Op die manier kan je rekenen op:

  • Jarenlange ervaring en expertise: een expert in brandpreventie heeft de ervaring en vakkennis om correct én efficiënt een grondige risicoanalyse brand uit te voeren. Ook de Belgische wetgeving rond brandpreventie op arbeidsplaatsen kent voor hem geen geheimen.
  • Werkbaar, overzichtelijk plan op maat: een expert werkt een duidelijke risicoanalyse brand voor je uit, afgestemd op jouw sector, aantal werknemers, … Met dit plan kan je bovendien onmiddellijk aan de slag om de brandveiligheid van jouw onderneming te vergroten.
  • Deskundige begeleiding bij uitvoering actieplan: heb je nog vragen rond de concrete actiepunten in je risicoanalyse brand? Een specialist in brandpreventie geeft je niet enkel advies, maar kan je ook bijstaan bij de uitvoering van je actieplan rond brandpreventie.
  • Organisatie van opleidingen, evacuatie-oefeningen, …: de expertise van een specialist in brandpreventie beperkt zich niet tot de opmaak van een risicoanalyse brand. Je kan ook bij deze expert terecht voor opleidingen voor je interne brandbestrijdingsdienst, evacuatie-oefeningen voor het volledige personeel, het onderhoud van je blustoestellen, …
  • Aanspreekpunt bij toekomstige veranderingen: neemt je bedrijf een nieuwe afdeling in gebruik? Heb je nieuwe machines aangekocht? Of verandert je productieproces? Bij wijzigingen die de brandveiligheid kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om je risicoanalyse brand te laten bijwerken. Daarvoor kan je altijd terecht bij je specialist in brandpreventie.

BELANGRIJK: benieuwd wat een expert in brandpreventie kan betekenen voor jouw onderneming? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes op maat van specialisten actief in je buurt via de offertepagina.

 

Andere stappen rond brandpreventie

De opmaak van een risicoanalyse brand is een eerste noodzakelijke stap op weg naar een brandveilige onderneming. De resultaten van deze analyse zijn een belangrijk onderdeel van het wettelijk verplichte brandpreventiedossier. Wat moet zo’n dossier, naast een risicoanalyse, nog allemaal omvatten? Enkele andere belangrijke stappen rond brandpreventie op een rij:

  • Organisatie brandbestrijdingsdienst: als werkgever ben je verplicht om een interne brandbestrijdingsdienst van minstens 2 personen op te richten. Zij spelen een sleutelrol op vlak van brandpreventie en het bestrijden van een beginnende brand.
  • Intern noodplan: dankzij een intern noodplan kan iedereen binnen een onderneming passend reageren in een noodsituatie als een brand. Zo’n plan bevat onder meer procedures voor de evacuatie van werknemers, het gebruik van blustoestellen, …
  • Evacuatieplannen: ook evacuatieplannen aan elke ingang van het gebouw en op elke verdieping zijn wettelijk verplicht. Die moeten het personeel in staat stellen om vlot en efficiënt het gebouw te verlaten bij een brand of een andere noodsituatie.
  • Interventiedossier: dit dossier aan de hoofdingang van de onderneming moet een eventuele interventie van de openbare hulpdiensten vergemakkelijken. Het bevat o.a. een evacuatieplan, de locatie van elektrische installaties, …

 

Laat je adviseren door een erkende specialist in brandpreventie

Heb je nog vragen over de risicoanalyse brand voor je onderneming, je interne noodplan, evacuatieplannen, …? Een erkende specialist in brandpreventie geeft je graag meer uitleg en advies op maat. Daarnaast helpt zo’n expert je ook bij de uitvoering van al deze stappen rond brandpreventie. Zo ben je wettelijk helemaal in orde en beperk je het risico op brand tot een absoluut minimum.

TIP: je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten rond brandpreventie actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging