Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Brandbeveiliging: voor woningen & bedrijven

Brandveiligheid is essentieel voor zowel gewone woningen als bedrijven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het risico op een brand te verminderen en je huis of bedrijfspand voor te bereiden op noodsituaties. In dit artikel kom je alles te weten over de belangrijkste vormen van brandbeveiliging, hoeveel je daarvoor gemiddeld betaalt, …

Ga snel naar:
1. Brandbeveiliging voor woningen
2. Brandbeveiliging voor bedrijven

Werk samen met een brandpreventist

 

 

Waarom is brandbeveiliging zo belangrijk?

Een brand voorkomen is belangrijk om meerdere redenen. Je redt levens, je beschermt je eigendom en je vermijdt economische verliezen. Met brandbeveiliging bedoelen we alle maatregelen en acties om aan een mogelijke brand te ontsnappen. Brandveiligheid kan je op 2 manieren helpen…

 • Brand voorkomen: met de nodige beveiligingen kan je brandproblemen in de kiem smoren. Sommige materialen zijn brandwerend of een detectiesysteem kan je tijdig verwittigen.
 • Brand vertragen: als het niet lukt om vlammen te voorkomen, is het de bedoeling om de brand zo lang mogelijk tegen te houden en zo klein mogelijk te houden.

Maak je woning of bedrijf brandveilig! Sommige vormen van brandbeveiliging zijn wettelijk verplicht, zelfs voor gezinswoningen. Laat je dus zeker adviseren en maak jouw huis of kantoorgebouw zo brandveilig mogelijk. Kom in contact met meerdere specialisten via onze offertedienst.

brandbeveiliging

 

1. Brandbeveiliging voor woningen

Er is een groot verschil tussen woningen en kantoorgebouwen of andere openbare gebouwen. Voor een gezinswoning zijn er minder verplichtingen, maar je kan veel doen om je gezin te beschermen tegen een brand. We sommen de mogelijkheden op en geven je enkele tips om een brand te voorkomen.

 

Mogelijke brandbeveiligingen voor woningen

Vuur en hitte kan je op allerlei manieren tegengaan. Om je huis brandveilig te maken, kan je de volgende zaken installeren of gebruiken:

 • Bouwmaterialen: je huis kan je op elk vlak brandwerend maken. Denk aan brandbestendige isolerende materialen of brandwerend glas. Een betonnen woning is heel brandwerend, maar hout kan ook goede brandveilige eigenschappen hebben.
 • Rookmelders: als je op elke verdieping een rookmelder plaatst, krijg je een alarm bij hoge temperaturen of rookvorming. Plaats een rookmelder in de ruimtes waar dat nodig is. Zo zorg je voor een optimale veiligheid in huis.
 • Blusmiddelen: een professionele brandblusser is vaak niet nodig in een woning. Een blusdeken of branddeken is wel aangeraden om in de buurt van de keuken te bewaren. Kies een blusdeken dat aan alle normen voldoet.
 • Koken & elektronica: ga verstandig om met je huishoudtoestellen en laat niets onnodig aan staan als je niet aanwezig bent. Let op voor overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden en defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming.

 

 

Prijs brandbeveiliging voor woningen

De ene maatregel kan je sneller uitvoeren dan de andere. Soms zijn kleine aankopen al een goede start om je huis te beschermen. Hier vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type brandbeveiligingGemiddelde prijs (excl. btw)
AlarmsysteemVanaf € 1500
BrandblusserVanaf € 20
RookmelderVanaf € 20
BlusdekenVanaf € 15

Neem een kijkje in de webshop! Je kan snel en makkelijk een branddeken, rookmelder of brandblusser aankopen. Zo maak je jouw huis brandveiliger. Als je meer wil doen aan jouw woning, kan je advies vragen bij een expert of brandpreventist. Start je aanvraag hier.

 

brandbeveiliging thuis

 

 

Wetgeving brandveiligheid voor woningen

De wetgeving waarborgt de veiligheid door verschillende maatregelen op te leggen voor een bestaande woning en een nieuwbouw. Voor een particuliere woning zijn er wel niet zo veel verplichtingen:

 • Bij een eengezinswoning zijn alleen rookmelders verplicht op elke verdieping sinds het decreet van maart 2017. Ook in appartementen of in studentenkamers moet je zeker 1 rookmelder per verdieping plaatsen om de veiligheid te garanderen.
 • Voor een nieuwbouw moet je je houden aan de basisnormen die sinds mei 2022 zijn ingevoerd. Zo moet bijvoorbeeld je gevel aan de nodige veiligheidseisen doen. Denk dus zeker aan de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing als je gaat bouwen.

 

Wil je een goede brandpreventie voor jouw woning?

Je kan dus genoeg maatregelen nemen om je woning brandveilig te maken. Wees ook voorzichtig met sigaretten, laad ’s nachts geen toestellen op en onderhoud machines zoals droogkasten regelmatig. Ben je nog niet tevreden met je brandveiligheid thuis?

Vraag raad aan een brandpreventist. Om je huis volledig te beschermen, kan je samen met een brandpreventist kijken welke mogelijkheden er nog zijn. Zo ben je 100% zeker dat je woning volledig brandveilig is en voldoet aan de wetgeving. Start je aanvraag hier.

 


2. Brandbeveiliging voor bedrijven

Je wil niet alleen veilig zijn in je eigen huis, maar ook tijdens het werk. Daarom moeten werkgevers en eigenaars verplicht investeren in de brandveiligheid van hun kantoren of andere openbare gebouwen. Sinds 2014 is elke werkgever genoodzaakt om een beleid rond brandpreventie uit te werken. Welke beveiligingen kan je voorzien en hoe zorg je nu voor een brandveilige omgeving?

 

Mogelijke brandbeveiligingen voor bedrijven

De kans op een brand kan je op allerlei manieren tegengaan. Om je kantoor of horecazaak brandveilig te maken, kan je de volgende beveiligingen installeren of gebruiken:

 • Passieve brandbeveiliging: elk gebouw moet je met brandveilige materialen laten bouwen. Architecten en aannemers werken het best met brandwerende wanden en deuren, kijken na of alle prestatiecertificaten in orde zijn, beslissen over nooduitgangen en nog andere belangrijke brandvertragende onderdelen. Deze brandbeveiliging zorgt voor een brandveilige omgeving en kan een brand beperken of zelfs voorkomen.
 • Sensibilisering: een andere belangrijke stap is om de mensen in het gebouw te informeren over de brandveiligheid. Dat kan met een evacuatieplan, brandoefeningen, noodverlichting, … Je vergroot het bewustzijn van je werknemers door deze structuren uit te werken in je brandpreventiebeleid en risicoanalyse. Een goede organisatie kan levens redden.
 • Actieve brandbeveiliging: als de 2 bovenstaande preventies geen brand kunnen voorkomen, moet je tijdig een brand kunnen tegenhouden. Daarvoor heb je actieve brandveiligheid zoals een alarmsysteem, blusmiddelen of sprinklerinstallatie. Brandhaspels, noodverlichting en brandblussers moet je ook jaarlijks laten keuren zodat ze optimaal kunnen helpen tijdens een noodsituatie.

 

Prijs brandbeveiliging voor bedrijven

Door de grotere verplichtingen zal je meer moeten investeren voor een kantoorgebouw of horecazaak. De totale kostprijs hangt af van het soort onderneming, de risicocategorie (en in welke sector) waartoe die behoort, de totale oppervlakte van het te inspecteren gebouw, het type dossier en allerhande extra kosten. Denk maar aan het plaatsen en keuren van je blusapparatuur of rookmelders.

Benieuwd naar de prijs voor jouw bedrijf? Contacteer een expert om een brandpreventiedossier op te maken en kom zo de totale prijs te weten. Vraag offertes aan bij enkele specialisten in brandpreventie en vergelijk de prijzen voor jouw dossier, passieve brandbeveiliging en actieve systemen. Start je gratis aanvraag hier.

 

brandbeveiliging bedrijf

 

 

Wetgeving brandveiligheid voor bedrijven

De wettelijke verplichtingen voor bedrijven zijn uiteraard streng. Om de veiligheid te garanderen, maak je een brandpreventiedossier op voor jouw gebouw. Door een brandpreventiedossier op te stellen, denk je als werkgever grondig na over de brandveiligheid van je bedrijf. Maar wat zit er nu juist in zo’n dossier?

 

 • Risicoanalyse: elk bedrijf moet een risicoanalyse opmaken voor brandgevaar. Deze risicoanalyse moet een specifiek aantal elementen in kaart brengen zoals de specifieke gevaren, alle bedrijfsgegevens en allerlei mogelijke scenario’s.
 • Evacuatieplannen:  dankzij deze plannen kan iedereen vlot en efficiënt het gebouw verlaten in een noodsituatie. Je bent wettelijk verplicht om ze aan elke ingang uit te hangen en aan te passen aan de gekozen locatie.
 • Interne organisatie: als werkgever moet je een brandbestrijdingsdienst van minstens 2 mensen oprichten. Zij moeten een beginnende brand kunnen bestrijden, de evacuatie begeleiden, …
 • Automatische branddetectie: elke werkgever is jaarlijks verplicht om beschermingsmiddelen zoals brandblussers en brandslangen te laten onderhouden en keuren. Zo maak je het ook makkelijker voor de hulpdiensten om in te grijpen.

 

Wil je een goede brandpreventie voor jouw bedrijf?

Je moet voldoende maatregelen nemen om je kantoorgebouw brandveilig te maken. Wees ook voorzichtig met sigaretten en onderhoud machines en elektrische installaties regelmatig. Ben je nog niet in orde met je brandveiligheid op het werk?

Vraag raad aan een brandpreventist. Om je bedrijf volledig te beschermen, kan je samen met een brandpreventist kijken welke mogelijkheden er nog zijn. Zo ben je 100% zeker dat je gebouw volledig brandveilig is en voldoet aan de wetgeving. Start je aanvraag hier.

 

 

 

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging