Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Nooduitgang Pictogram

Geen evacuatieplan zonder een vluchtweg. Daarom is het verplicht om de vluchtroute binnen elk openbaar gebouw duidelijk aan te geven met de juiste pictogrammen. Pictogrammen voor de nooduitgang vind je in heel wat vormen. Bekijk het ruime assortiment alvast hier in onze webshop.

 

pictogram nooduitgang Waar moet ik rekening mee houden?

De Belgische richtlijnen omtrent nooduitgangpictogrammen zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 1997. Het pictogram nooduitgang behoort tot de categorie reddings- en hulpsignalen.

Je kan het herkennen aan de witte pijl op een groene achtergrond, de pijl vaak vergezeld van een vluchtend mannetje, een witte rechthoek of vierkant.

 

De belangrijkste instructies uit deze wetgeving zijn dat:

  • de groene achtergrond minstens 50% van het bord moet innemen.
  • het pictogram op een duidelijk zichtbare plaats bevestigd moet worden.
  • het pictogram op elk moment duidelijk zichtbaar moet zijn.
  • belangrijke functies zoals noodverlichting op elk moment moeten werken.

 

Moet ik mijn pictogrammen vervangen?

In 2011 werd op Europees niveau echter de ISO-norm 7010 ingevoerd met als doel zowel op nationaal als internationaal niveau dezelfde veiligheidspictogrammen te standaardiseren.

Deze norm verschilt echter op enkele vlakken met het Belgische KB van 1997. Een norm is echter niet bindend, waardoor beide regelgevingen op dit moment worden toegestaan. Heb je dus oude pictogrammen hangen in je gebouw, dan hoef je deze niet te vervangen zolang ze conform zijn met de Belgische wetgeving.

Ben je van plan om nieuwe nooduitgangpictogrammen aan te schaffen? Dan kies je toch maar beter voor nieuwe pictogrammen conform de ISO-norm. Zo ben je up-to-date met de richtlijnen binnen de norm in het geval de wetgeving wordt aangepast volgens de norm. Bestel hier je ISO-gecertificeerde pictogrammen in onze webshop.

 

Soorten en vormen

De pictogrammen voor de nooduitgang bestaan in verschillende vormen. Het meest bekend zijn de bordjes die een nooduitgang aanduiden. Ook stickers zijn een populair middel om de nooduitgang aan te duiden. Een andere mogelijkheid is noodverlichting. Het pictogram wordt in dit geval bevestigd op het armatuur van de noodverlichting.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging