Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Co melder: Belang, Werking & Prijs

Met verwarming, haarden, kachels en de schoorsteen moet je steeds behoedzaam zijn voor co-gevaar. Kiezen voor een co-melder, die een signaal geeft wanneer de co-concentratie een bepaalde drempel overschrijdt, is dan ook een slimme investering. Alles over de gevaren van co en de eigenschappen, werking en prijs van een co-melder lees je hier.

 

co melder voorbeeld Wat is CO en hoe ontstaat het?

CO is een niet-opmerkbaar gas (geurloos, kleurloos, smaakloos, niet-irriterend) dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals hout, kolen, stookolie en gas.

Dat maakt dat eigenlijk elk verwarmings- of heetwatertoestel een mogelijke bron van koolstofmonoxide is. Denk maar aan een kachel, gasboiler of schouw.

Een toestel zoals een kachel levert bij een goede verbranding koolstofdioxide op. Wanneer de kachel bijvoorbeeld niet goed trekt, is er echter een tekort aan zuurstof in de vlam waardoor er een onvolledige verbranding is en CO of koolstofmonoxide ontstaat.

Het is dus door een tekort aan verse lucht (zuurstof) dat co-vorming ontstaat in het verwarmingstoestel. Als dat vrijkomt in de ruimte bestaat het risico op co vergiftiging.

We zullen de koolstofmonoxide namelijk opnemen in ons bloed waar het zich vasthecht aan de rode bloedcellen en zuurstof verdringt. Het vermogen van CO om zich vast te hechten op de rode bloedcellen is vele malen groter dan dat van zuurstof.

Daardoor hebben we al genoeg aan een kleine co-concentratie om co-vergiftiging op te lopen. De ernst daarvan hangt af van de hoeveelheid co in de kamer, de duur van de blootstelling en de hoeveelheid bloedcellen die met koolstofmonoxide verzadigd is.

Voorkom co intoxicatie met een co melder en krijg een waarschuwing wanneer de co-concentratie de risicogrens overschrijdt.
✓ Bekijk het assortiment koolmonoxidemelders in de webshop.

 

Werking van een koolmonoxidemelder

Een co alarm volgt de concentratie co in de lucht op en geeft een signaal wanneer deze een bepaalde drempel gedurende een bepaalde tijd overschrijdt. Vaak geven ze een vooralarm. Het gaat dan om een first alert co melder. Dankzij het vooralarm heb je de tijd om actie te ondernemen en de kamer te verluchten en te verlaten. Blijft de co-concentratie toch toenemen, dan gaat het hoofdalarm af.

Koolstofmonoxidemelders zijn beschikbaar in verschillende modellen. Zo zijn er uitvoeringen die werken op batterijen, maar je kan ook kiezen voor een koolstofmonoxide alarm dat kan worden aangesloten op de netstroom. Deze zijn ook voorzien van een back-up batterij voor het geval de stroom uitvalt. Wil je een extraatje en je ook beveiligen tegen brand? Dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een gecombineerde rook- en co-melder.

Extra opletten bij kleine ruimtes: In zeer kleine ruimtes zoals een badkamer kan het CO-gehalte exponentieel stijgen. Het alarm gaat af nadat een gegeven concentratie CO aanwezig is, ongeveer na een drietal minuten. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk te handelen, want in een mum van tijd kan de concentratie zo groot zijn dat het slachtoffer bewusteloos raakt en zichzelf niet meer in veiligheid kan brengen.

 

Co melder kopen

 

Co melder kopen: aandachtspunten & prijs

Een co melder kan je al hebben voor een prijs vanaf ongeveer €30. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs ook oplopen tot zo’n €300. Wees ook bewust van het verschil tussen koolstofmonoxidemelders voor huiselijk gebruik en professioneel gebruik. Voor deze laatste gelden andere opmerkingen en hogere prijzen tot wel €500.

Wanneer je een koolmonoxide melder voor huishoudelijk gebruik koopt, is het aangeraden om enkele zaken in je overweging op te nemen. Ze moeten namelijk bepaalde eigenschappen bezitten om betrouwbaar te zijn:

  • Norm: Moet voldoen aan de NBN EN 50291-norm en NBN EN 50292-norm. Een co alarm dat voldoet aan de normen krijgt een CE label en is dus van voldoende kwaliteit.
  • Gevoeligheid: Mag enkel gevoelig zijn voor CO en geen alarm slaan bij lage concentraties.
  • Kwaliteit: De aanwezigheid van stof, vet, vocht, intense hitte of grote temperatuurschommelingen mag geen invloed uitoefenen op de werking van de co2 melder.
  • Geluidssignaal: Moet ook een geluidssignaal geven bij een platte batterij, kortsluiting, vervuiling en het verouderen van het toestel. Het geluidssignaal moet zich ook onderscheiden van het geluidssignaal van een nabijgelegen rookmelder.

 

Wil je een co-melder kopen en ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw wensen?
✓ Bekijk het assortiment co melders in de webshop.

 

Waar co melder plaatsen?

Om jezelf van een optimale werking te verzekeren, is het van belang dat de co melder op de juiste plaats en manier wordt bevestigd.

Plaats een co2 alarm in de nabijheid van of in de slaapkamers. Voorzie ook een melder in de nabijheid van de verwarmings- of heetwatertoestellen. In een huis met meerdere verdiepingen voorzie je best een koolmonoxidemelder op elke verdieping. Ook in kamers waar de bewoners aanzienlijke tijd doorbrengen plaats je best een detectiesysteem.

Plaatsen waar je een co-melder beter niet plaatst: vochtige ruimtes, kleine en afgesloten ruimtes, achter gordijnen of meubels, plaatsen met veel tocht, buiten, dichtbij een kooktoestel of direct boven de hittebron.

In tegenstelling tot een rookmelder, wordt een co melder aan de wand bevestigd, op zo’n 1,50m hoogte. Verder dient hij te worden gemonteerd op zo’n 1 à 2m van het verbrandingstoestel en op minimum 15cm van het plafond. In slaapkamers dienen co melders op slaaphoogte te hangen. Belangrijk is ook dat ze niet te laag bij de grond hangen.

 

Onderhoud co alarm

In principe heeft een co-melder een levensduur van ongeveer 6 jaar. Aangeraden is om de detector regelmatig langs de buitenkant te reinigen met een droge of licht vochtige doek. Het gebruik van schoonmiddelen wordt daarbij afgeraden. Aangezien een stoffige omgeving een nefaste invloed heeft op de werking, is het ook van belang om de ruimtes waar een melder hangt schoon te houden.

Bij een koolstofmonoxidemelder op batterijen zal je normaal een waarschuwingssignaal krijgen wanneer de batterij bijna leeg is. Alkaline batterijen zal je ongeveer eenmaal per jaar moeten vervangen. Lithium batterijen gaan langer mee, zo’n 7 jaar.

TIP: Test de koolmonoxide melder regelmatig via de test knop.

 

Hoe CO-vergiftiging vermijden?

CO-melders nemen de oorzaak van de CO-vorming niet weg en kunnen het ook niet voorkomen. Het gevaar treedt vooral op in ruimtes die slecht verlucht zijn en die dus te weinig zuurstof bevatten. Regelmatig je huis voldoende verluchten is dus aan te raden. Vooral in kleine ruimtes zoals de badkamer is dat heel belangrijk.

Verder is ook een regelmatige controle en/of reiniging van schoorstenen en verbrandingstoestellen sterk aan te raden.

Meer te weten komen over hoe je co-vergiftiging kan voorkomen? Uitgebreide informatie van het antigifcentrum over hoe je CO-vergifting kan voorkomen per specifieke kamer vind je hier.

Wil je een koolmonoxidemelder kopen? Bekijk hier het aanbod CO-melders in de webshop.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging