Rookmelders
Rookmelders dienen om je tijdig te waarschuwen voor een brand. In België worden er jaarlijks ongeveer 25 000 branden geregistreerd. Ongeveer de helft hiervan doet zich voor in woningen. Elk jaar vallen er bij branden in België gemiddeld 120 doden. Studies hebben uitgewezen dat het plaatsen van voldoende rookmelders in woningen het aantal doden drastisch kan terugdringen.
Werking rookmelders
Rookmelders zenden een lichtbundel uit, die wordt opgevangen door een lichtgevoelige cel. Als er rook in de lichtbundel komt, wordt het licht verstrooid. Vanaf dat moment zal de rookmelder een luid piepend geluid produceren om te waarschuwen voor mogelijke brand.
Rookmelders kunnen ook gekoppeld worden aan een meldkamer. Zo worden de hulpdiensten automatisch verwittigd. Met een brandalarm is het ook mogelijk om op de hoogte gesteld te worden via sms of telefoon. Klik hier voor meer info.
Soorten rookmelders
Er zijn rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Zorg voor een noodbatterij om een stroomonderbreking te slim af te zijn.
En er zijn ook rookmelders op batterijen. Kies hierbij voor een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Zo ben je een tijdje gerust.
Welke modellen kopen?
Als je een rookmelder koopt, zorg er dan voor dat je kwaliteit koopt. Let op de volgende zaken:
- CE-markering: de rookmelder moet op de verpakking voorzien zijn van die markering en hij moet voldoen aan de NBN EN 14604-norm.
- Scherp geluidssignaal: rookmelder moet een scherp geluidssignaal produceren als er rookontwikkeling is bij brand.
- Type: De rookmelder mag niet van het ionische type zijn. Dat soort van rookmelders mag al enkele jaren niet meer verkocht worden.
- Batterij: Kies voor een rookmelder met een niet-vervangbare batterij. Deze zijn iets duurder, maar je bent wel gerust voor de komende 10 jaar. Zorg dat er plaat is voor een noodbatterij bij rookmelders die aangesloten worden op het elektriciteitsnet.
Wil je een rookmelder kopen? In de webshop kan je verschillende rookmelders vergelijken en bestellen. Ontdek hier het aanbod in de webshop.
Wetgeving rookmelders
De wetgeving voor rookmelders verschillen per gewest.
Wetgeving Vlaanderen:
Rookmelders zijn verplicht in Vlaanderen voor huurwoningen, studentenkoten, nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. De bepalingen zijn vastgelegd in het Rookmeldersdecreet.
Wetgeving Waals Gewest:
sinds 2006 moeten in het Waals Gewest alle woningen uitgerust zijn met rookmelders.
Wetgeving Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
In Brussel zijn ze enkel verplicht in woningen die verhuurd worden.
Waar rookmelders plaatsen
Zorg ervoor dat je een rookmelder plaatst op elke gang, op elk verdiep. Vergeet ook de slaapkamers, de living en het bureau niet. Vermijd rookmelders in de keuken,badkamer of de garage. Kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen kunnen zorgen voor vals alarm. Zorg dat de rookmelders met elkaar in verbinding staan. Zo krijg je ook een signaal van de rookmelder boven als het beneden brandt. Staan ze niet in verbinding met elkaar, test dan of je ze overal goed kan horen. Voor het plaatsen van de rookmelder volg je de voorschriften van de fabrikant.