Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Brandwerende deuren

Met branddeuren kan je de brand- en vluchtveiligheid van een gebouw of woning optimaliseren. Ze zijn in bepaalde mate bestand tegen brand waardoor ze de branddoorslag uitstellen. Welke functie hebben brandwerende deuren? Aan welke eisen moeten ze voldoen? Wat is de kostprijs? Je ontdekt de antwoorden samen met andere interessante info over brandwerende deuren in dit artikel.

 

branddeuren voorbeeld Het belang van een branddeur

Brandwerende compartimenteringen in een gebouw of woning zijn belangrijk tijdens een brand. Ze zorgen er namelijk voor dat een brand beperkt blijft tot een bepaalde zone en niet overslaat naar een andere ruimte. Brandwerende deuren werken dat in de hand.

Ze bieden een bepaalde weerstand tegen vuur waardoor ze gedurende een bepaalde tijd kunnen voorkomen dat de brand via de deur doorslaat naar de andere kamer. Op die manier is de kans groter dat er een veilige vluchtweg is voor de slachtoffers en hulpverleners. Branddeuren plaatsen verhoogt m.a.w. je overlevingskans bij een brand.

Brandwerende deuren kom je vaak tegen in openbare gebouwen, kantoren, parkeergarages, … maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker in woningen. Dat komt omdat branddeuren nu ook beschikbaar zijn in afwerkingen die verder staan van de gekende industriële look. Uitgebreide info over branddeuren en andere soorten beveiligde deuren op https://www.beveiligdedeuren.be/.

 

Mogelijke uitvoeringen

Branddeuren zijn tegenwoordig beschikbaar in allerlei stijlen en afwerking. Voor een kantoor of je eigen woning? Een branddeur kopen kan altijd in functie van het bestaande interieur.

Verschillende uitvoeringen:

 • Brandwerende schuifdeuren
 • Brandwerende draaideuren
 • Brandwerende roldeuren (ook brandwerende rolluiken genoemd)
 • Brandwerende draaideuren

Ook op vlak van materialen heb je een ruime keuze:

 • Branddeur in inox
 • Branddeur in metaal
 • Branddeur in aluminium
 • Branddeur in hout
 • Branddeuren met beglazing

 

Prijs branddeur

Branddeuren plaatsen hoeft niet noodzakelijk heel duur te zijn. Ze zijn er namelijk in verschillende prijsklasses, sterk afhankelijk van het merk en de gekozen uitvoering.

Een goedkope brandwerende deur kan je al hebben voor zo’n €120. Voor sterkere, mooiere en duurzamere varianten betaal je natuurlijk meer. Prijzen rond de €600 of zelfs veel meer zijn daarbij geen uitzondering. Deze dure prijzen zijn meestal van toepassing op de deuren voor industrieel gebruik. Enkele richtprijzen voor brandwerende deuren:

 • Brandwerende verfdeur: ± €380 (incl. plaatsing)
 • Brandwerende deur wit gelakt: ± €500 (incl. plaatsing)
 • Brandwerende deur eik: ± €450 (incl. plaatsing)

Benieuwd naar een exacte prijs voor een brandwerende deur op maat van jouw situatie en wensen? ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertedienst.

 

brandwerende deur plaatsen

 

Brandwerende deuren wetgeving

Een branddeur is aan allerlei keuringsattesten onderworpen. We geven een overzicht.

 

1. Belgische normen

Een brandwerende deur moet vanzelfsprekend voldoen aan de Belgische normen. Het BENOR-ATG keurmerk bijvoorbeeld bewijst dat een deur voldoet aan de normen inzake brandveiligheid (BENOR) en andere regelgevingen zoals gebruik, duurzaamheid, … (ATG). Branddeuren moeten ook geplaatst worden volgens speciale voorschriften. Of de voorschriften nageleefd werden kan gecontroleerd worden na de plaatsing. Je kan er ook voor kiezen om te werken met gecertificeerde plaatsers met een ISIB-label.

In België is ook de norm NBN 713-020 actief die aandacht heeft voor het volgende:

 • Stabiliteit (R): Elk bouwelement moet zijn integriteit behouden. Dat wil zeggen dat het zijn eigen stabiliteit moet behouden en zijn functie moet blijven vervullen. Geen enkele constructie mag daarbij bezwijken onder de opgelegde proeven.
 • Vlamdichtheid (E): Het vermogen om vlamdoorslag of de doorgang van hete gassen of rook tot een minimum te beperken.
 • Isolerend vermogen (I): Het gaat hierbij om thermische isolatie of het vermogen om temperatuurstijging tot het minimum te beperken. Zo wordt voorkomen dat er aan de andere zijde van het compartiment (bijvoorbeeld de ruimte achter de deur, waar nog geen brand heerst) een brand ontstoken wordt als gevolg van warmteoverdracht.

Om zeker te zijn van de kwaliteit van jouw brandwerende deur bekijk je best ook de rf-zegels, meestal te vinden aan de zijkant van de deur. Ze vermelden:

 • De instantie die de branddeur testte.
 • De rf-bepaling: Een branddeur rf 30 kan tot 30 minuten lang brand tegenhouden (minimale verplichting in België). Bij rf 60 branddeuren is dat 60 minuten.

 

2. Europese normen

De brandweerstand en reactie bij brand van bouwproducten wordt bepaald o.b.v. van Europese i.p.v. Belgische normen. Dat om een vrij verkeer van bouwproducten in de hand te werken.

Zo geldt sinds 1 november 2016 de Europese norm EN 16034:2014 voor brand- en rookwerende deuren. Deze norm is eigenlijk een stap richting een CE-markering. Daarbij zal men het hebben over EI1-deuren en EI2-deuren (E = vlamdichtheid; I = isolatie). De cijfers 1 en 2 staan voor het verschil in testen. In België zijn minimum rf-30 branddeuren verplicht. Volgens de Europese normen zal dat een EI130-deur zijn (werkt 30 minuten vlamdicht en isolerend).

Voor België is sinds 1 november 2019 een CE-markering voor brandwerende deuren verplicht.

 

Vakman inschakelen of doe-het-zelven?

Branddeuren hebben enkel een nut als ze op een correcte manier en volgens de vereiste voorschriften worden geplaatst. Zo mag er niet teveel speling zijn rond het deurblad om te voorkomen dat vlammen door de spleten toch kunnen overslaan naar een andere ruimte. De nodige voorzichtigheid is ook vereist wanneer gewapende platen aan een bestaande deur worden bevestigd.

Fouten bij het plaatsen zijn snel gemaakt en dat heeft een nefaste invloed op de werking. Bij een brandwerende deur is dat natuurlijk het laatste wat je wil. Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de plaatsing te doen zoals het hoort. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en vooral veiligheid.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging