Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Brandwerende gipsplaat

Wil je fijn wonen? Dan moet je je veilig kunnen voelen in je eigen huis. Het is daarom belangrijk dat je bv. bij uitbraak van brand genoeg tijd hebt om te ontsnappen. Hiervoor kan je onder meer brandwerend gips voor je wanden, plafonds, … gebruiken. Wat is de gemiddelde prijs van een brandwerende gipsplaat en welke uitvoeringen zijn er? Hoe gaat het plaatsingsproces in zijn werk? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Gemiddelde kostprijs
Plaatsing brandwerend gips
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Zijn brandwerende gipsplaten verplicht?

Voor woningen zijn brandwerende gipsplaten doorgaans geen vereiste, aangezien standaard gyproc al vrij brandwerend is. Het is een belangrijke vraag voor openbare ruimtes, appartementen, bedrijfspanden, … Hier gelden namelijk strenge regels voor, die zijn opgenomen in de Europese brandnormen (EN).

BELANGRIJK: brandvertragende gipsplaten zijn voor particulieren dus vooral interessant als je wil genieten van een optimale brandveiligheid. Wil je meer weten over de voordelen? Vraag dan advies aan een gyproc specialist actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

brandwerende gipsplaat

 

Mogelijke uitvoeringen van brandwerend gips

Welke brandwerende gipsplaten zijn er en hoe zijn ze van elkaar te onderscheiden? Een kort woordje uitleg per factor:

 

1. Brandweerstand

Ten eerste is belangrijk hoe goed een bepaald type gipsplaat tegen vuur kan. Die brandweerstand is als volgt te categoriseren voor niet-dragende wanden en plafonds: EI30, EI60 en EI120. Belangrijke criteria zijn de vlamdichtheid (E) en de thermische isolatie (I). Een kort woordje uitleg:

 • Vlamdichtheid: hierbij gaat het om hoe lang de gipsplaten in kwestie vuur en/of rook tegenhouden (30, 60 of 120 minuten).
 • Thermische isolatie: dit slaat op hoe lang de gipsplaten warmte tegenhouden (30, 60 of 120 minuten).

 

2. Toepassingen

Hoe gebruik je een brandwerende gipsplaat? En wat zijn de voor- en nadelen van elk van deze toepassingen? Een woordje uitleg per optie:

 • Scheidingswanden: met een scheidingswand splits je 1 ruimte op in meerdere kamers. Een expert maakt dan gebruik van een metalen/houten frame en meerdere gipsplaten. Deze zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met een brandwerendheid van 30 à 120 minuten. Bovendien zijn scheidingswanden goed te combineren met minerale wol voor een goede thermische én geluidsisolatie.
 • Voorzetwanden: je kan ook een bestaande wand afwerken met brandwerende gipsplaten. Zo’n soort muur staat ook wel bekend als een voorzetwand of schachtwand. Dit is een ideale methode om een wand, die niet voldoet aan Europese brandnormen, snel op te waarderen. Verder zijn voorzetwanden nét zo brandwerend als scheidingswanden.
 • Plafonds: voor een plafond kan je de gipsplaten op verschillende manieren bevestigen. Dit kan direct tegen de draagbalken, tegen een frame aan het plafond óf op een frame dat tussen de aangrenzende muren hangt (als het plafond het gewicht van de platen niet kan dragen). Het belangrijkste is dat het plafond stabiel blijft als er brand uitbreekt.
 • Vloeren: je kan brandwerende gyproc onder of boven je vloer bevestigen. Een expert lijmt dit dan direct op de constructie en werkt het af met aangepaste schroeven. Ook hierbij geldt een hoge brandwerendheid van 120 minuten (EI120).

 

3. Afwerking

Een brandwerende gipsplaat an sich is nog niet afgewerkt en ziet er dus niet zo mooi uit. Wat is er op dit gebied allemaal mogelijk? Hieronder zetten we de populairste opties op een rijtje:

 • Behangen: gebruik je een primer? Dan kan je vrijwel elk type behang op een brandwerende gipsplaat aanbrengen. Zonder primer kan het later lastig zijn om het behang er nog netjes af te krijgen.
 • Schilderen: net als bij behang is het verstandig om voor het schilderen van gipsplaten eerst een primer aan te brengen. Hierna kan je vrijwel elk type verf toepassen, met uitzondering van verf op basis van kalk- en waterglas.
 • Betegelen: je hoeft brandwerend gips minder voor te bereiden als je wil betegelen. Je hebt alleen een elastische tegellijm nodig om de tegels te bevestigen. De voegen zijn daarnaast ook voorzien van een wapeningsband.
 • Overige opties: naast bovenstaande populaire opties zijn er nog meer mogelijke materialen om brandwerend gips af te werken. Denk aan steenstrips, natuursteen, spuitpleister, … Voor de meeste materialen kan je de normale verwerkingshandschriften hanteren, maar niet altijd. Een specialist kan je hier gericht informatie over geven.

 

CONCLUSIE: wat is de beste uitvoering van brandwerend gips?

De beste verwerking van een brandwerende gipsplaat is afhankelijk van je persoonlijke wensen, woonsituatie en budget. Daarnaast variëren de prijzen van dit soort gips ook aanzienlijk. Een specialist helpt je bij het vinden van de juiste uitvoering. Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

 

Gemiddelde prijs van brandwerend gips

Brandwerende gipsplaten kosten gemiddeld € 25 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De totale kostprijs varieert naargelang de oppervlakte, de specifieke uitvoering en de brandklasse. Een overzicht:

Type brandwerende gipsplaatGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Brandwerende scheidingswand€ 40 - 60
Brandwerende voorzetwand€ 25 - 35
Brandwerend plafond€ 55 - 70
Brandwerende vloer€ 25 - 60

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Tarieven verschillen namelijk per project én van expert tot expert. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs op maat van jouw wensen? Vergelijk dan vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van erkende vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

brandwerend gips

 

Plaatsing brandwerende gipsplaat

Hoe bevestigt een expert brandwerend gips? Met een ervaren gyprocspecialist kan je in ieder geval uitgaan van een werkwijze met de volgende stappen:

 1. Locatie aftekenen

  Eerst tekent de expert de brandwerende gipsplaat af via een smetkoord. Voor de bevestiging aan een plafond gebruikt hij vaak nog een laser of pasdarm.

 2. (Rand)profielen plaatsen

  Vervolgens plaatst de expert de profielen. De exacte methode verschilt per toepassing. Zo heb je voor een plafond randprofielen nodig (en plafondhangers voor een afgehangen plafond) om de profielen in te klemmen. Bij een scheidings- of voorzetwand gaat het om een horizontaal profiel op de vloer, meerdere verticale profielen tussen de muren en een profiel op het plafond.

 3. Isolatie aanbrengen

  Bij een wand of plafond kan je ook nog isolatiemateriaal tussen of achter het frame laten verwerken. Bij een voorzetwand is ook een dampscherm nodig aan de warme zijde van de isolatie. Zo vermijd je dat vocht condenseert in het isolatiemateriaal en het daardoor zijn isolerende werking verliest.

 4. Brandwerende gipsplaat bevestigen

  Je expert voorziet het opgebouwde frame eventueel van elektra en plaatst het gips dwars op de bevestigde profielen. Hierna werkt hij het brandwerende gips eventueel ook nog netjes af.

Wil je zeker zijn van een juiste én efficiënte uitvoering van je klus? Schakel dan een erkende expert in. Begin met offertes vergelijken.

 

Veelgestelde vragen over brandwerende gipsplaten

Heb je nog vragen over brandwerende gipsplaten en ben je op zoek naar professioneel advies? Een erkende installateur helpt je graag. Hieronder beantwoorden we alvast enkele veelgestelde vragen: • Hoe veilig zijn brandwerende gipsplaten?
  Brandwerende gipsplaten vertragen de verspreiding van brand, maar houden dit niet helemaal tegen. Zo heb je vooral meer tijd om je huis te ontsnappen. Bij contact met vuur verdampen namelijk gebonden waterkristallen in het materiaal, waardoor de temperatuur en rookvorming voor een bepaalde tijd beperkt blijven. Ook is dit soort gips versterkt met glasvezel en -vlies.


 • Zijn brandwerende gipsplaten ook rookwerend?
  Dit is afhankelijk van de specifieke brandklasse. Voor niet-dragende brandwerende gipsplaten gelden hiervoor 3 categorieën: EI30, EI60 en EI120. Deze zijn te onderscheiden op basis van hoe lang ze warmte, vuur én rook tegengehouden.

 

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Specialisten in brandbeveiliging