Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Brandslang: formaten en gebruik

Een brandslang wordt gebruikt om branden van vaste stoffen te bestrijden of te vertragen met water. Het wordt gemonteerd op een haspel. In bedrijven en scholen is de aanwezigheid van een brandslang vaak verplicht.

Volledige brandbeveiliging voor je bedrijf of woning? Vraag hier gratis offertes op maat.

 

brandslang in brandhaspel Voor welke branden is het geschikt?

Brandslangen kunnen branden van brandklasse A doven. Brandklasse A staat voor brand door vaste stoffen zoals hout, papier, textiel, etc. Daarnaast kan een brandslang bepaalde branden ook vertragen. Door de brand deels te bestrijden met water, wordt er alvast tijd gewonnen. Zo kan je mogelijk mensenlevens redden. De brandslang mag niet gebruikt worden bij de volgende branden, omdat het de brand juist erger kan maken. Benzinebrand, brandende elektrische apparaten, magnesiumbranden en frituurbranden mag je niet doven met brandslangen.

 

Hoe brandslangen gebruiken?

Als er brand woedt, bel je meteen de brandweer. Doe dit voor je de brandslang gebruikt. Draai eerst en vooral de hoofdkraan helemaal open. Voor je bij de brand komt, controleer dan eerst of de leiding onder druk staat. Draai daarom de kraan op de spuitmond open. Daarna rol je met twee personen de slang helemaal uit richting de brandhaard.

Zet de spuitmond vervolgens op “sproeistraal”. Dan kan je aan het blussen beginnen. Nadien het blussen draai je de spuitmond weer toe en sluit je ook de hoofdkraan af. Rol de slang weer op terwijl ze nog onder druk staat. Open de straalpijp en sluit ze daarna weer om de slang drukloos te maken. In de slang moet er altijd wat water blijven zitten om barsten door uitdroging te voorkomen.

 

brandslangen in gebouw

 

Brandslang kopen

De brandslang is vlot online te verkrijgen. In de webshop kan je makkelijk brandslangen kopen.

 

Soorten & formaten

Brandslangen vind je in verschillende formaten en afwerkingen. Doorgaans is een brandslang te verkrijgen in rubber of in een geweven synthetische stof, al dan niet met een PU-coating. Welke brandslang je kiest, is afhankelijk van het gebouw waar hij zal geplaatst worden. Je kan deze plaats ook aanduiden met een symbool, om het duidelijker te maken.

Rubberen slangen zijn geschikt voor intensief gebruik. Geweven brandslangen hebben een laag wrijvingsverlies. De meeste slangen zijn 20 meter lang. Ze zijn te verkrijgen in verschillende doorsnedes. 37 mm, 45 mm, 52 mm, 110 mm, 150 mm en 200mm. In België maakt men voor de koppeling gebruik van DSP-koppelingen.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging