Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Brandalarm

Het installeren van een brandalarm vermindert het risico op een dodelijke brand met 70%. Naast het in huis halen van een blusapparaat als eerste interventie, zijn rook- of brandmelders een essentiële must om jouw woning veilig te maken. Brandalarmen vind je in vele vormen en mogelijkheden. Van simpele rookmelders op batterijen tot uitgebreide alarmsystemen die de hulpdiensten automatisch verwittigen. Of een brandalarm wettelijk verplicht is en welke soorten er zijn, dat ontdek je hier.

Ga snel naar: geïntegreerd brandalarmsprinklersprijswetgeving

 

Soorten brandalarmen

rookmelder plaatsen 1. Rookmelders

Het meest eenvoudige brandalarm dat er bestaat zijn de rookmelders. Je vindt ze in verschillende soorten en ze zijn best goedkoop. Het type rookmelder is vaak afhankelijk van de ruimte waarin deze melder wordt geplaatst.

Bij brand zijn het niet de vlammen die het meeste gevaar vormen, maar wel de rookontwikkeling. Daarom dat rookmelders van cruciaal belang zijn. De 3 belangrijkste soorten zijn ionisatierookmelders, optische rookmelders en thermische rookmelders.

 

Maar wat is het verschil?

  • Ionisatierookmelder: werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt waardoor een stroomkring ontstaat. Wordt de stroomkring onderbroken en gaat het alarm af. Omwille van de radioactiviteit mogen deze niet meer verkocht worden. Wil je deze vervangen, kies dan voor een optische rookmelder.
  • Optische rookmelder: meest populaire rookmelder in woningen en bedrijven. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanneer het zicht van de rookmelder wordt verduisterd, gaat het alarm af. Optische rookmelders detecteren brand eerder dan ionisatierookmelders.
  • Thermische rookmelder:  werkt op basis van temperatuur en niet rook. Stijgt de temperatuur, dan gaat het alarm af. Ideaal voor ruimtes zoals de keuken waar weleens rook kan ontstaan.

 

Wat is de beste keuze?

Doordat thermische rookmelders niet reageren op rook, maar enkel op temperatuur, raden we in woningen aan om optische rookmelders te gebruiken. Het is immers de rookontwikkeling die het gevaarlijkste is bij een brand. Een optische melder waarschuwt al bij het ontstaan van gevaarlijke rook waardoor je tijdig de woning kan evacueren. Een extra thermische rookmelder in de keuken is altijd een nuttige aanvulling. Rookmelder kopen? Ontdek hier het ruime aanbod in onze webshop.

 

brandalarm installeren 2. Alarmsysteem met brandalarm

De rookmelder is aangesloten op een alarmsysteem. Van zodra er melding is van rook, treden er sirenes in werking. Daarnaast worden de hulpdiensten en de vooraf ingestelde contactpersonen automatisch verwittigd.

Zo kan je ook vanop afstand verwittigd worden wanneer er rookontwikkeling plaatsvindt. Tijdswinst en veiligheid zijn de grootste voordelen van een geïntegreerd brandalarmsysteem. De hulpdiensten worden meteen op de hoogte gebracht, ook al ben je zelf niet aanwezig.

 

sprinklerinstallatie 3. Sprinklerinstallatie

Een sprinklerinstallatie detecteert, signaleert beheerst een beginnende brand. Het probeert een startende brand onder controle te houden, maar kan echter geen volledige brand blussen. Bovendien werken ze lokaal en blijft de waterschade daardoor beperkt.

Door het instellen van het juiste debiet en het berekenen van de correcte afstanden worden brandhaarden optimaal onder controle gehouden. De prijs is afhankelijk van de hoogte van het gebouw en het gewenste debiet. Gemiddeld betaal je ongeveer 20 à 50 euro per vierkante meter.

 

Brandalarm kopen

Een professioneel alarmsysteem kost tussen 1.500 en 3.000 euro. Wil je ook rookmelders koppelen aan het meldingssysteem, dan mag je rekenen op 500 euro extra voor 3 branddetectoren.

Benieuwd naar de prijs van een brandalarm op maat van uw woning of bedrijf? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel van onze erkende installateurs.

 

Is een brandalarm wettelijk verplicht?

Er gelden verplichtingen rond rookmelders voor alle Vlaamse woningen. Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning of kamerwoning minstens op elke verdieping één rookmelder hebben. Bij een kamerwoning is dat verplicht in elke kamer. Wacht dus niet langer en plaats nu al rookmelders in jouw woning. Geïntegreerde alarmsystemen of Sprinklers zijn niet verplicht, maar zijn afhankelijk van jouw situatie wel sterk aan te raden.

Ook bedrijven zullen vaak verplicht worden door de brandweer om rookmelders of een brandalarm te plaatsen. Daarnaast moet je voldoen aan het Algemeen Arbeidsreglement (ARAB) en aan de voorwaarden in je verzekeringspolis. Maar wie slim is en inzit met zijn medewerkers, plaatst sowieso een brandalarm. Hoe sneller er alarm geslagen word, hoe sneller de hulpdiensten aanwezig zijn en hoe meer er te redden valt.

 

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • Voldoen aan de norm NBN EN 14604
  • Mag zowel met vervangbare als niet-vervangbare batterij.
  • Kiest best voor een model met een testknop

 

Tip: Kies voor een rookmelder met een niet-vervangbare batterij. Deze zijn iets duurder, maar je bent wel gerust voor de komende 10 jaar. Zorg dat er plaats is voor een noodbatterij bij rookmelders die aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een expert in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging