Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Brandblusser auto: info & tips

In België moet je vanaf 1 juni 2009 verplicht een brandblusser in de auto hebben. Om jouw veiligheid en die van je passagiers te verzekeren is het belangrijk om bij de aankoop van een auto brandblusser de juiste keuze te maken. Welk type brandblusser moet je kopen? Waarop moet je letten? Hoeveel kost het? Ontdek het hier samen met andere interessante weetjes.

 

Brandblusser auto: verplicht in België

Sinds 1 juni 2009 is elke automobilist in België verplicht een brandblusser in de auto te hebben. Op die manier ben je beter beschermd tegen een autobrand.

Naast een brandblusser moet je ook verplicht een fluo hesje, gevarendriehoek en EHBO-kit aan boord hebben.

 

Welk type auto brandblusser kopen?

Er bestaan verschillende soorten brandblussers. Maar welk type koop je nu best voor in de auto? We maken een onderscheid tussen de poederblussers en schuimblussers.

 

1. Poederblussers

In de meeste auto’s is het minimale voorzien, namelijk een poederblusser van 1 kg. Een kleine autobrand zal je misschien kunnen blussen met zo’n toestel, maar in de meeste gevallen zal het niet voldoende zijn.

Een poederblusser kan bovendien heel wat schade aan je wagen toebrengen. Het poeder is namelijk een heel fijn chemisch zout dat kan invreten. Het deskundig laten verwijderen is dan ook nodig om latere problemen te voorkomen.

Wil je je auto voorzien van een poederblusser? Koop hem nu via de webshop.

 

2. Schuimblussers

Een auto brandblusser met sproeischuim is het meest geschikt bij een autobrand. In vergelijking met een poederblusser brengt het veel minder schade aan. Waterschade is hier namelijk de enige blusschade. Bovendien heeft een schuimblusser een langere blusduur en is de kans op heropflakkering kleiner dan bij een poederblusser.

Een nadeel is wel dat je een schuimblusser rechtstreeks op de vlammen moet richten. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet goed oplet.

Wil je je auto voorzien van een schuimblusser? Koop hem nu via de webshop.

 

brandblusser auto

Brandblusser auto kopen

Hier kan je brandblussers kopen van verschillende merken & types. De prijs is daarbij vooral afhankelijk van de bluscapaciteit en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Enkele voorbeelden:

  • Voor een poederblusser van 2 kg, geschikt voor A-, B- en C-klasse branden betaal je zo’n €30.
  • Een schuimblusser van 2 kg, geschikt voor A-, B- klasse branden heb je voor ongeveer €20.
  • Een poederblusser van 6 kg, geschikt voor A-, B- en C-klasse branden kan je al hebben voor ongeveer €42.

Ontdek hier het volledige aanbod in de webshop.

 

Brandblusser auto kopen: aandachtspunten

Een auto brandblusser kopen is belangrijk voor je brandveiligheid. Je kan het dus maar beter goed doen. Hieronder geven we een overzicht van de dingen waar je best op let bij de aankoop van een brandblusser voor in de auto.

 

1. Brandblusser auto verplicht in een beugel

Een autobrandblusser moet verplicht in een beugel zitten. Op die manier voorkom je dat het apparaat bij een ongeval door de auto vliegt. Om te verzekeren dat de brandblusser in de beugel blijft zitten, wordt bij de meeste apparaten een spanbandje meegeleverd.

 

2. Brandblusser auto die voldoet aan de regelgeving

Wanneer je een auto brandblusser koopt is het belangrijk dat deze voldoet aan de Europese en Belgische regelgeving.

Zo moet een brandblusser voldoen aan de Europese EN3-norm. Het bewijst dat het toestel blusefficiënt is en dat de kwaliteit van het blusmiddel gegarandeerd is. Dat een toestel voldoet aan de Europese EN3-label wordt in België duidelijk door het BENOR-label, herkenbaar aan lettercombinatie ‘BENOR’ op het toestel.

Het voorkomen van de letters ‘CE’ geeft dan weer aan dat de brandblusser voldoet aan de voorschriften van de Europese PED-richtlijn (van 97/23/EG).

 

3. Grootte brandblusser auto

In principe moet de grootte van een auto brandblusser in verhouding zijn met de voertuigcategorie. In een wagen van maximum 3.500 kg is een brandblusapparaat van 1 kg verplicht. Een wagen tussen de 3.500 en 7.500 kg moet een auto brandblusser van 2 kg bevatten. Weegt de auto meer dan 7.500 kg, dan is een blusapparaat van 3 kg nodig.

 

4. Brandblusapparaat auto kopen met de juiste brandklasse

Het is belangrijk dat je auto brandblusser geschikt is voor het juiste type brand. De meeste brandblussers zijn geschikt voor het blussen van verschillende materialen.

Toch kan het geen kwaad om hier extra aandacht aan te besteden. Welke stoffen het apparaat kan blussen, is aangeduid met een letter die de brandklasse aanduidt. Die brandklasse maakt duidelijk voor welke ruimte de brandblusser precies geschikt is.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging