Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vetblusser

Het merendeel van de woningbranden begint in de keuken. Dat is geen verrassing, aangezien we daar het vaakst in de weer zijn met vuur en vetstoffen. Preventie is natuurlijk belangrijk, maar ook een vetblusser is interessant om binnen handbereik te hebben. Hoe werkt zo’n vetbrandblusser? En wat met de prijs en het onderhoud? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Werking vetblusser
Prijs vetblusser
Hoe een vetbrand blussen?
Onderhoud & keuring

Koop hier je vetblusser

 

 

Wat is een vetblusser?

Met een vetblusser doof je snel en eenvoudig een vetbrand. Die ontstaat wanneer vet of olie oververhit raken. Vanaf 320 à 360° kunnen deze stoffen spontaan ontbranden, met alle gevolgen van dien. Blus zo’n vetbrand nooit met water en gebruik geen gewone schuimbrandblusser. De meest efficiënte en veilige oplossing is het gebruik van een vetbrandblusser!

vetblusser

 

Hoe werkt een vetblusser?

Een vetbrandblusser bevat een speciaal schuim dat bestaat uit kaliumacetaat en kaliumcitraat. Hierdoor kleurt het schuim gelig. Het gaat om een agressief product in een omhulsel van roestvrij staal. Zo’n vetblusser werkt als volgt…

  • Bij stolling vormt de speciale blusstof een dikke, afdekkende schuimlaag op het hete vet. Dit verstikt de vlammen, waardoor het vuur langzaam uitdooft.
  • De verkoelende werking van het blusmiddel voorkomt dat het vuur opnieuw aanwakkert. Zeker wanneer je het vuur volledig bedekt met schuim.
  • Het schuim heeft een beperkte nevenschade bij gebruik. Je ruimt het resterende middel makkelijk op met wat water en een dweil, terwijl voor de deeltjes van een poederblusser een industriële stofzuiger nodig is.
  • Het blusmiddel is ook vorstbestendig, waardoor je in alle gemoedsrust je brandblusapparaat in de garage kan hangen. Ook tijdens de koude wintermaanden.

 

BELANGRIJK: een betrouwbare vetblusser = brandklasse F

Een betrouwbare vetblusser draagt een brandklasse F label. Brandklassen bewijzen de kwaliteit en de veiligheid van de blusbrandstof en geven meer uitleg over het toepassingsgebied. In dit geval geeft klasse F aan dat je (frituur)olie en vetten zoals bakolie of frituurvet veilig kan blussen. Bovendien kan je hiermee ook elektra branden tot max. 1.000 Volt aanpakken.

TIP: naast het F label is een vetblusser vaak ook geschikt voor klasse A en/of B. Dit geeft aan dat je deze ook kan gebruiken voor het blussen van vaste stoffen (A) en vloeistoffen (B). Dit is op de blusser vaak aangegeven met een ABF label.

 

Vetbrandblusser kopen

De prijs van een vetblusser hangt voornamelijk af van het merk en de inhoud van het apparaat (blusmiddel in liter). Dit zijn de 2 meest voorkomende vetblussers:

  • Vetblusser 2 liter: vanaf € 30 (incl. btw)
  • Vetblusser 6 liter: vanaf € 60 (incl. btw)

 

Vetblusser nodig? Bekijk het aanbod in de webshop!

Ben je op zoek naar een vetblusser voor in jouw keuken? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar een ander blusapparaat? Neem dan een kijkje in onze webshop! Daarin vind je een uitgebreid aanbod aan verschillende blusapparaten met diverse brandklassen.

Vetblusser kopen? Bekijk het aanbod hier.

 

Hoe een vetbrand blussen?

Stel: je bent frieten aan het bakken, maar in een onbewaakt moment vat de frituurolie vlam. Hoe reageer je het best met je vetbrandblusser?

vetblussers

 

  1. Laat de brandende friteuse staan. Grijp zeker niet het handvat vast, want dat is gloeiend heet. Bescherm je handen eventueel met hittebestendige handschoenen.
  2. Neem de vetbrandblusser erbij. Trek de borgpen er met de ene hand uit en hou je brandblusser stevig vast met de andere hand. Zoek je de ideale plaats om je vetblusser te installeren? Dan is het slim om deze dichtbij de keuken of je garage te hangen.
  3. Probeer de brandblusser eerst uit. Zo achterhaal je wat de gemiddelde sproeiafstand is en in welke richting je het beste spuit. Nu ben je klaar om het vuur te doven.
  4. Blus ononderbroken van links naar rechts en van voor naar achter. Sta zeker niet te dicht bij de brandende frietketel. Zorg ervoor dat de vetbrand volledig met schuim bedekt is. Zo niet kan zuurstof de brand weer doen oplaaien.
  5. Trek het stopcontact van de frietketel uit en leg de dampkap af. Controleer of de brand niet naar de afzuigkap is overgeslagen en ga na of je de brand volledig hebt gedoofd.
  6. Laat de friteuse staan met het gestolde schuim. Blijf het komende halfuur controleren of de vlam niet opnieuw oplaait. Zet alle ramen en deuren open en zorg voor voldoende ventilatie.

 

BELANGRIJK: vuile en vettige dampkappen zijn een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden. Zorg er dus voor dat je die om de 3 à 4 jaar ontvet.

 

Onderhoud en keuring van vetblussers

Het onderhoud van een brandblusser is voor privégebruik niet wettelijk verplicht, maar wel aangeraden. Dit onderhoud gebeurt op basis van de NBN S 21-050 norm. Lees hier meer over deze keuring.

Er zijn voor particulieren geen wettelijke verplichtingen wat betreft brandveiligheid in de keuken, maar wel aanbevelingen om je keuken een veiligere plek te maken. Eén van die aanbevelingen is een vetbrandblusser in combinatie met een branddeken. Je vindt verschillende branddekens en vetblussers in de webshop.

LET OP: je bent wel wettelijk verplicht om rookmelders in je woning te hebben. Wil je meer informatie over een brandbeveiligingssysteem voor je woning? Neem contact op met een installateur.

 

LET OP: publieke gebouwen = wel een wettelijk kader!

Baat je een hotel, B&B, … uit waar klanten ter plekke kunnen eten? Dan ben je o.a. verplicht om een dampkap te voorzien met geïntegreerde, automatische blusinstallatie. De regels zijn zeer specifiek en kunnen verschillen naargelang de aard van de horecazaak. Je moet bv. ook een risicoanalyse laten uitvoeren, een duidelijke vluchtroute hebben, … Daarvoor kan je een beroep doen op een brandpreventieadviseur.

LET OP: brandblussers in professionele en openbare omgevingen moet je jaarlijks laten keuren en onderhouden door een professional. Wij raden een onderhoudscontract aan. Kom in contact met een professional.

 

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een expert in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging