Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Rookmelders verplicht

Jaarlijks komen er mensen om het leven door het niet tijdig opmerken van woningbranden. Vooral de rook die daarbij vrijkomt, is gevaarlijk en kan snel je woning vullen. Daarom stelden de overheden in ons land in 2020 een strengere wetgeving op rond rookmelders. Maar voor wie zijn rookmelders nu verplicht? Waar is een rookmelder verplicht? Hoe installeer je deze toestellen? En hoe kan je ze onderhouden? Lees het hier!

Ga snel naar:
Waar zijn rookmelders verplicht?
Hoe rookmelders installeren?
Tips voor een brandveilig gebouw
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Zijn rookmelders verplicht in België?

Rookmelders dragen bij aan de brandveiligheid van je woning. Ze zijn belangrijk omdat rook die in het gebouw ontstaat zich snel kan verspreiden doorheen verschillende ruimtes. Wanneer je de rook niet opmerkt, bijvoorbeeld ’s nachts, kan dat levensgevaarlijk zijn. Daarom hebben de overheden in ons land de wetgeving sinds 2020 verstrengd:

  • Vlaanderen & Wallonië: in deze regio’s is een rookmelder verplicht in alle woningen. Dat zijn dus zowel huurwoningen als nieuwbouwwoningen, studentenkamers, gerenoveerde woningen…
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan zijn rookmelders enkel verplicht voor huurwoningen.

Op zoek naar rookmelders? In onze webshop vind je een breed assortiment aan rookmelders. Zo kan je verschillende rookmelders vergelijken en de beste uitkiezen. Ontdek het aanbod in de webshop.

rookmelder verplicht

 

Waar & hoeveel rookmelders verplicht?

De gewestelijke overheden leggen ook enkele regels vast over waar een rookdetector verplicht is in je woning. Die regels verschillen per gewest. We zetten de belangrijkste punten even op een rij:

 

1. Rookmelders wetgeving Vlaams Gewest

Om conform te zijn met de wetgeving ben je in het Vlaams Gewest verplicht om een branddetector te plaatsen op de volgende plekken:

  • Op elke verdieping
  • In alle kamers van een kamerwoning
  • In een kelder of zolder met rechtstreekse toegang tot de woning
  • In een kelder of zolder met een technische installatie

 

2. Rookmelders wetgeving Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de regels rond rookmelders iets soepeler. Een rookmelder is daar enkel verplicht in huurwoningen en moet je plaatsen op de volgende plekken:

  • In elke ruimte waar je door stapt wanneer je van de slaapkamer naar buiten gaat
  • In elke slaapkamer waarvan de deuren ’s nachts gesloten zijn
  • In de woonkamer

 

3. Rookmelders wetgeving Waals Gewest

In het Waals Gewest zijn de regels voor rookmelders gelijkaardig aan die in het Vlaams Gewest, hoewel ze wat anders gedefinieerd worden. Een rookmelder is in het Waals Gewest verplicht op onderstaande plekken:

  • Op elke bouwlaag van je woning of in je appartement
  • Op bouwlagen en in appartementen met een oppervlakte groter dan 80 m² moeten minstens 2 rookmelders hangen

 

Niet zeker of je in je ruimte een rookmelder moet plaatsen?

Als je twijfelt of een brandmelder verplicht is in een bepaalde ruimte of op een bepaalde plek, kan je altijd advies vragen bij een specialist. Deze informeert jou over de verplichting van rookmelders alsook over de mogelijke systemen, en kan jou helpen bij de installatie. Vergelijk offertes van specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Rookmelders installeren werkwijze

Rookmelders kan je zelf installeren in je woning. Daarbij zijn er enkele punten die belangrijk zijn om op te letten. We overlopen hieronder de werkwijze om een rookmelder te plaatsen volgens de wetgeving:

  1. Juiste locatie kiezen

    Belangrijk voor een goede werking van je rookdetector is dat deze op de juiste plek geplaatst is. Idealiter plaats je rookmelders aan het plafond, omdat rook opstijgt. Plaats ze ook op minstens 30 cm van de muren, en indien mogelijk in het midden van het plafond. Zo kan je rookmelder het snelst rook waarnemen. Sommige types rookmelders kan je ook aan de muur hangen. Daarbij is het aangeraden om deze zo hoog mogelijk te hangen, maar wel op 15 cm onder het plafond en 30 cm van een hoek.

  2. Rookmelder installeren

    Eenmaal je een goede plek gevonden hebt, kan je de rookmelder ophangen. De manier om deze te installeren kan verschillen per type rookmelder. Daarom volg je best de voorschriften van de fabrikant. Eenmaal de rookmelder geplaatst is, mag je zeker niet vergeten deze nog in te schakelen. Ook dat is wettelijk verplicht.

  3. Rookmelder testen

    Nadat je rookmelder geïnstalleerd is, moet je het systeem ook nog testen. Daarvoor druk je op de testknop en ga je na of je het alarm in alle kamers kan horen. Test dit ook zeker eens wanneer alle deuren in je woning of gebouw gesloten zijn. Zo ben je zeker van een efficiënte werking van je rookmelder.

Je woning of gebouw brandveilig maken? Schakel een brandveiligheidsspecialist in. Deze kan jou verder informeren over hoe je je gebouw brandveilig kan maken. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

brandmelder verplicht

 

Tips voor een brandveilige woning of gebouw

Rookmelders dragen dus mits een correcte plaatsing bij aan een brandveilige woning of een brandveilig bedrijfsgebouw. Maar wat kan je nu nog doen om de brandveiligheid te verhogen? We geven een overzicht van enkele nuttige tips:

  • Rookmelders onderhouden: rookmelders moet je na de installatie ook blijven onderhouden voor een efficiënte werking. Zo kan je de rookmelders best maandelijks testen en regelmatig afstoffen. Heb je een rookmelder met vervangbare batterij? Dan moet je de batterij van je rookmelder tijdig vervangen. De rookmelder zelf moet je sowieso ook om de 10 jaar vervangen.
  • Brandalarmen: naast rookmelders zijn er ook nog andere soorten brandalarmen. Zo kan je bijvoorbeeld een alarmsysteem installeren dat sirenes laat afgaan en de hulpdiensten verwittigt wanneer het rook detecteert. Daarnaast zijn er ook sprinklerinstallaties die branden detecteren en onder controle proberen te houden. Deze toestellen zijn vooral interessant voor bedrijfsgebouwen.
  • Blusmiddelen: verder is het voor grotere gebouwen ook interessant om enkele blusmiddelen beschikbaar te hebben. Er zijn verschillende soorten blusmiddelen waaruit je kan kiezen, zoals brandblussers, brandslangen of een branddeken. Deze middelen zullen dus niet preventief werken, maar helpen wel wanneer er toch brand ontstaat.
  • Elektrische apparaten: elektrische apparaten zijn soms de oorzaak van een brand. Daarom is het belangrijk om deze niet te laten opladen ’s nachts en wanneer je niet in het gebouw of je woning aanwezig bent. Het is ook aangeraden om elektrische apparaten indien mogelijk uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Zo kunnen ze niet oververhitten.
  • CO-melder: naast brandalarmen laat je ook best een CO-melder installeren in je woning of gebouw. Bij bepaalde verwarmings- of heetwatertoestellen is er namelijk een gevaar dat koolstofmonoxide kan vrijkomen. Als CO zich verspreidt in de ruimte ontstaat er een risico op CO-vergiftiging.

 

Brandpreventie in bedrijfsgebouwen

Ook bedrijfsgebouwen moeten brandveilig zijn. Zo is elke werkgever wettelijk verplicht om een brandpreventiedossier te hebben. Daarin staat een uitgebreide opsomming van alle belangrijke documenten rond brandveiligheid. Dat is bijvoorbeeld het resultaat van de risicoanalyse of de lijst met beschermingsmiddelen tegen brand zoals rookmelders.

BELANGRIJK: zo’n uitgebreid brandpreventiedossier laat je best opstellen door een specialist in brandpreventie omdat hiervoor een grondige kennis van de wetgeving nodig is. Vind een geschikte specialist in je buurt.

 

Veelgestelde vragen verplichting rookmelders

Heb je nog verdere vragen over rookmelders en de wetgeving errond? Misschien vind je het antwoord bij de veelgestelde vragen hieronder:



    • Is een rookmelder verplicht voor de brandverzekering?
      Brandverzekeraars verwachten dat je verantwoordelijk omgaat met je woning of gebouw en de nodige maatregelen neemt voor de veiligheid van het gebouw. Maar brandverzekeraars kunnen niet weigeren om je te vergoeden bij schade wanneer je niet de nodige rookmelders hebt. Enkel als specifiek vermeld staat in je verzekeringscontract dat rook- of brandmelders verplicht zijn of als de brand duidelijk te wijten is aan nalatigheid, kan de verzekeraar een vergoeding weigeren.


    • Welke rookmelders zijn geschikt om in je woning te plaatsen?

      Voor het geschikte type rookmelders gelden ook specifieke regels die verschillen per gewest:

      • Vlaams Gewest: hier moeten rookmelders CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
      • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: in dit gewest moeten rookmelders de BOSEC keuring hebben.
      • Waals Gewest: hier moeten rookmelders BOSEC gekeurd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.


    • Hoe wordt gecontroleerd of ik in orde ben met de wetgeving rond rookmelders?
      In gewone woningen wordt voorlopig niet echt gecontroleerd of de nodige rookmelders aanwezig zijn. Bij huurwoningen kunnen er wel controles voor de verplichte rookmelders plaatsvinden. Zijn de rookmelders niet aanwezig? Dan kan een huurwoning ongeschikt verklaard worden. Bovendien ontvang je als verhuurder in dat geval geen conformiteitsattest en is een woning zonder rookmelders verhuren strafbaar.


    • Krijg ik een boete als ik geen rookmelder plaats?
      Nee, voorlopig hangen er geen boetes vast aan het niet plaatsen van de verplichte rookmelders. Er kan in woningen wel gecontroleerd worden of de rookmelders aanwezig zijn, maar dat gebeurt in de praktijk vooral bij huurwoningen. Is de woning dan niet conform met de wetgeving rond rookmelders? Dan kan deze ongeschikt verklaard worden en krijgt de verhuurder geen conformiteitsattest.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging